Hemen hemen herkes kendi şirketini kurabilir. Bunun için Türkiye’de yasal sınır olan 18 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir. İşletmeyi adlandırmak ve bir logo hazırlatmak gibi işler kesin yapılmalıdır.
Resmi şirket kurma işlemlerine başlamadan önce fikrinizi geliştirmeniz en önemli kısımdır.
İş kurmak gibi bir planınız varsa, muhtemelen olarak ne satmak istediğinize veya en azından girmek istediğiniz pazara dair bir fikriniz mutlaka vardır. Seçtiğiniz sektördeki mevcut şirketler için hızlı bir arama yapın. Mevcut marka liderlerinin neler yaptığını öğrenin ve bunu nasıl daha iyi yapabileceğinizi öğrenin.
İşletmenizin diğer şirketlerin sağlayamadığı bir şeyi sunabileceğini düşünüyorsanız veya sağlam bir fikriniz var ve bir iş planı oluşturmaya hazırsınız demektir. Bütün maliyet hesaplamaları ve iş geliştirme fikirlerinizi belirledikten sonra yapmanız gereken en önemli adım resmi işlemlerdir.
Şirket Türleri Nelerdir?
Şirket ya da işletme, bir veya birden fazla kişinin ihtiyaçlarını karşılamak ve kazanç sağlamak amacıyla mal veya hizmetlerin risk yönetimi altında üretilmesi ve bu üretim süreci boyunca insan ihtiyaçlarının tatmini göz önünde bulundurarak birbiri ile uyumlu sistemleri planlayarak hedeflenen sonuçların ortaya çıkmasını sağlayan organizasyon bütününe verilen addır.
Türkiye’de şirketler hukuki yapılarına göre değişkenlik gösterirler. Aynı zamanda Türkiye’de işletmelerin yasal yapılarını düzenleyen birçok yasa da mevcuttur. Bunlar Türk Ticaret Kanunu, Medeni Kanun, Borçlar Kanunu, Kooperatifler Kanunu, İş Kanunu, Vergi Kanunudur. Yukarıda belirttiğimiz yasalara bağlı olarak işletmeler üç ana gruba ayrılmıştır.
- Özel İşletmeler
Şahıs İşletmeleri
Şirketler
Kooperatifler
Dernek ve Vakıfların İktisadi İşletmeleri
- Kamu İşletmeleri
Yabancı Sermeyeli İşletmeler
Yukarıda maddeler halinde verilmiş olan işletme türlerinin tamamı genel olarak Türk Ticaret Kanunu’nun 11. Maddesine göre tanımlanmıştır. Bu madde ‘Esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan kazanç sağlamayı hedefleyen, faaliyetlerin devamlı bağımsız şekilde yürütüldüğü yerlerdir.’ İfadesini kapsar. Yine aynı kanunun 14. Maddesine göre; ‘Başka bir kişinin veya bir yasal kurumun izni olmadan ticari bir işletmenin faaliyetlerini yürüten kimseye tacir denir.’ şeklinde tanımla tacir ifade edilmiştir.
Şahıs Şirketi Nedir?
Sermayesi bir kişi tarafından tedarik edilen ve yönetimi bir kişiye ait olan işletme türlerine verilen isimdir. Elde ettiği ekonomik kaynakları değerlendirmek amacıyla ve bağımsız çalışma arzusuyla kurulan işletme türü de denilebilmektedir. Uygulamada en çok görülen işletme türü olan şahıs şirketi, en basit ve en eski işletme türü olarak kabul edilmektedir.
Aynı zamanda şirket nasıl kurulur sorusunun en basit cevabına sahip olan işletme türü olmasıyla da öne çıkar. Bu şirket türünü kurarken Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi, Noter onaylı imza sirküleri yeterlidir.
Şahıs Firması Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Şahıs firması az önce de bahsettiğimiz gibi kuruluşu en kolay olan şirket türüdür. Bunun için istenen evrakları edinmek oldukça kolaydır. Kendi şirketinizi kurmaya karar verdiniz ama tam olarak nereden başlayacağını bilmeyenler için bu yazı tam bir kılavuz niteliğinde.
Öncelikle yapacağınız işi geneliyle ele alarak; dününü, bugününü ve yarınını düşünerek hareket etmelisiniz.
- Noterden alınacak muhasebeci vekaleti
- Noterden alınacak imza beyannamesi
- Kira kontratı
- İkametgah belgesi
- Şirket sahibinin iki adet fotoğrafı
Limited Şirketi Nedir?
Şirket nasıl kurulur sorusunun bir diğer cevabı da büyük başlamak isteyenlerin tercihi limited şirketi olarak öne çıkar.
Yeni yapılan düzenleme sonrasında yeni bir şirket kuracak kişilerin tek bir ortağı olabiliyor. Bu sayı en fazla ise 50’ye çıkabiliyor. Bunun yanı sıra limited şirket kurmak için en az 10 bin TL sermaye şartı da bulunmaktadır. Bir muhasebeci yardımıyla limited şirket için gerekli belgeleri hazırlamak sizin için daha karlı olacaktır. Şirket kurma sürecinizi minimum maliyetli ve hızlı bir şekilde tamamlamak isterseniz online şirket kurmak da tercih edebileceğiniz işlemler arasında yer alabilir. Aklınızda limited şirket nasıl kurulur gibi bir soru varsa yazımızın devamında gerekli evrakları paylaşacağız.
Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Limited şirket kurmak şahıs şirketi kurmaktan daha zahmetlidir. İstenen evraklar da oldukça fazladır.
Bu evraklar şunlardır:
- Kuruluş bildirim formu
- Dilekçe Noter tasdikli sözleşme
- Oda kayıt beyannamesi
- İkametgah belgesi
- Kira kontratı
- Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
Ancak bu kadarla bitmiyor. Limited şirket kurarken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi limited şirkette her bir ortağın koymuş olduğu sermaye payının 25 TL ve katları şeklinde olması gerekmektedir.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da esas sözleşmenin sermaye maddesi düzenlenirken sermaye paylarının itibari değeri ile ortağa ait pay adedi de mutlaka belirtilmelidir. Aksi takdirde yasal yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.
Anonim Şirket Nedir?
Şirket nasıl kurulur sorusunu sordunuz ve karşınıza birçok seçenek geldi. Size en uygun olan şirket türünü kurmak sizin en iyi adım olacaktır. Bir diğer şirket türü ise anonimdir. Anonim şirket çeşidinin öne çıkan özelliği sabit vergi oranı olmasıdır.
Bu nedenle özellikle geliri yüksek olan şirketler için daha uygun bir şirket türüdür. Bu şirket türünde sermayenin tamamı oranında borçlulara sorumlu olunması da bir diğer tercih sebebi olmasıyla öne çıkıyor. Yatırım almayı düşünen girişimcilerinde tercihi yine anonim şirket oluyor.
Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler
- Dilekçe
- Ana sözleşme onayı
- Tüm ortaklar için imza beyannamesi
- Tüm ortakların nüfuz cüzdanı örneği
- Oda kayıt beyannamesi
- Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
- Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi ibraz edilmelidir.
- Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ise ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgesi ibraz edilmelidir. Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
- Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idarelerle bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu kararının bir örneği gereklidir.